Kemi-Arvi 3 FAQ   [ FAQ in English ]


ONGELMIEN ILMOITTAMINEN:

Ole hyvä ja ilmoita meille ongelmista mahdollisimman pikaisesti. Jotta voisimme mahdollisimman nopeasti selvittää mistä ongelma johtuu, ole hyvä ja selitä ongelma niin yksityiskohtaisesti kuin on tarpeellista jotta voimme toistaa ongelman omilla koneillamme. Yritä miettiä onko järjestelmässänne jotakin joka poikkeaa tavallisesta pöytäkoneesta. Alla on luettelo asioita joiden selvittäminen auttaa ongelman ratkaisemisessa.

Lähetä viestit Troy Korjuslommille osoitteeseen tjk tksoft.com tai käytä tätä kaavaketta.

 1. Onko käyttöjärjestelmä Windows 95/98/ME/XP/2000/NT4/2003, Linux, IRIX, Apple OSX, ym?
 2. Mikä on Kemi-Arvin versio? Tämä löytyy "Työkalut -> Yleisasetukset" alta. Otsikon alla pitäisi lukea Kemi-Arvin versio ja Javan versio.
 3. Mikä on javan versio? (Katso edellistä kohtaa ohjeita varten).
 4. Onko käytössä paikallinen kovalevy, NT4 verkko, win2003 verkko, NFS vai jokin muu ratkaisu?
 5. Ovatko käyttäjäasetukset paikalliset (esim. windows registry) vai Active Directory:n tai jonkin muu LDAP ym. systeemin takana?
 6. Onko järjestelmässä muita ominaisuuksia jotka poikkeavat tavallisesta pöytäkoneesta?


1. "Onko mahdollista liittää PDF muotoisia KTT tiedostoja suoraan Kemi-Arviin, muuten kuin kopioimalla jokainen rivi yksitellen?"

2. "Luetteloiden valinta ei toimi."

3. "En voi lisätä yrityksen alle muita kuin osastoja." (korjattu)

4. "Olen luonut osastoja organisaatiokaaviossa ja nyt haluaisin siirtää niitä eri paikkaan."

5. "Esimerkki yritys helpottaisi ohjelman oppimista." (korjattu)

6. "Käyttöohjeet puuttuvat osasta ohjelmaa." (korjattu)

7. "Kuinka siirrän tietokannan toiselle koneelle."

8. "Voinko siirtää tietoja Kemi-Arvista MS Office sovelluksiin (Word,Excel) ja päinvastoin?"

9. "Jos otan nykyisen version käyttöön, saanko nyt täytetyt tiedot siirrettyä lopulliseen versioon?"

10. "Kuinka teen varmuuskopion syöttämistäni tiedoista?"

11. "Kuinka poistan tietokannan?"

12. "En näe palvelimella olevia tiedostoja."

13. "Kuinka jaan tietokannan verkossa?"

14. "Kuinka löydän riskinarviointiin syöttämäni tiedot?"

15. "Saan virheilmoituksen joka sanoo että 'Asennettu Kemi-Arvi 3 ohjelma on ... Ajamasi ohjelma on ... Ohjelma ei voi jatkaa.'"

16. "Ohjelma jumittuu Irix:lla."

17. "Kuinka merkitään kemikaalien maksimimäärät?"

18. "Kuinka siirrän Kemi-Arvi 2.0 tietokannan versioon 3.1?"


VASTAUKSET

Kysymys 1.
Onko mahdollista liittää PDF muotoisia KTT tiedostoja suoraan Kemi-Arviin, muuten kuin kopioimalla jokainen rivi yksitellen?
Vastaus 1. Valitettavasti jokaiselle PDF dokumentille täytyisi luoda erillinen filtteri joka muokkaisi tiedot XML muotoon. Jos valmistajilla olisi yksi tarkasti määritelty PDF määritelmä, silloin tämä saattaisi olla mahdollista. Toivomme saavamme valmistajat tekemään KTT:n XML muodossa josta se voitaisiin sitten muuttaa PDF muotoon, sekä tuoda Kemi-Arviin.

Kysymys 2.
Luetteloiden valinta ei toimi.
Vastaus 2. Pidä CTRL näppäintä alhaalla luetteloita käyttäessäsi. Silloin voit valita yksittäisiä rivejä luettelosta, tai poistaa yksittäisen valinnan. SHIFT näppäintä painamalla voit valita useampia rivejä raahaamalla hiirtä. Jos CTRL ja SHIFT eivät ole painettuina, rivin valinta poistaa muut rivit valinnasta.

Kysymys 3.
En voi lisätä yrityksen alle muita kuin osastoja.
Vastaus 3. Tämä on korjattu nykyisessä versiossa.

Kysymys 4.
Olen luonut osastoja organisaatiokaaviossa ja nyt haluaisin siirtää niitä eri paikkaan.
Vastaus 4. Organisaatiokaaviossa olevien osastojen ym. sijaintia voi muuttaa raahamalla niitä hiirellä.

Kysymys 5.
Esimerkki yritys helpottaisi ohjelman oppimista.
Vastaus 5. Demo-yritys on nyt mukana.

Kysymys 6.
Käyttöohjeet puuttuvat osasta ohjelmaa.
Vastaus 6. Käyttöohjeet sisältyvät nyt ohjelmaan.

Kysymys 7.
Kuinka siirrän tietokannan toiselle koneelle.
Vastaus 7. Säästä yrityksen tiedot ja lataa ne sitten toisella koneella. Kun valitse "Säästä" tai "Poista" tietokantasivulla ne siirretään ZIP tiedostoon. Siirrä kyseinen ZIP tiedosto toiselle koneelle.

Kysymys 8.
Voinko siirtää tietoja Kemi-Arvista MS Office sovelluksiin (Word,Excel) ja päinvastoin?
Vastaus 8. Copy & Paste (kopioi/liitä) toiminnolla tiedonsiirto on mahdollista molempiin suuntiin. Raportit voi myös säästää HTML muotoisina dokumentteina jotka voi avata Wordissä (ainakin Word2000).

Kysymys 9.
Jos otan nykyisen version käyttöön, saanko nyt täytetyt tiedot siirrettyä lopulliseen versioon?
Vastaus 9. Päivitys toimii siten, että kun ajaa asennusohjelman se automaattisesti päivittää uuteen versioon. Toisin sanoen päivitykset uudempiin versioihin säilyttävät vanhat tiedot.

Kysymys 10.
Kuinka teen varmuuskopion syöttämistäni tiedoista?
Vastaus 10. "Valitse tietokanta" sivulla on "Tallenna" -valikko jolla voit tallentaa organisaation ja kemikaalit yhteen ZIP tiedostoon. Varmuuskopioiden tekeminen tällä toiminnolla on suositeltavaa siltä varalta, että ohjelmasta löytyy vakava vika tai, että koneellasi olevat tiedot vaurioituvat muusta syystä.

Kysymys 11.
Kuinka poistan tietokannan?
Vastaus 11. "Valitse tietokanta" sivulla on "Poista" nappula jolla tietokannan voi poistaa. Kun valitsen tämän toiminnon, tietokanta tallennetaan ensin zip tiedostoon ennen kuin se poistetaan. Syntyvä zip tiedosto on sama kuin varmuuskopio.

Kysymys 12.
En näe palvelimella olevia tiedostoja.
Vastaus 12. (Tämä on ilmennyt Windows XP järjestelmissä.) Valitse haluamasi kansio/tiedosto "Microsoft Windows Network" valikon kautta. Ongelma ilmenee jos käytät "Microsoft Windows Network" kanssa samalla sivulla olevaa pikakuvaketta haluamaasi kansioon. Voit valita haluamasi kansion/tiedoston valitsemalla sen seuraavan polun mukaisesti:
"Työpöytä -> Verkkoympäristö -> Koko verkko -> Microsoft Windows Network -> {verkon nimi} -> {tiedosto/kansio}"

Vastaus 12. B. Tarkista että olet kirjautunut kyseiselle palvelimelle. Kokeile voitko lukea tiedostoja kyseisellä palvelimella käyttäen muita ohjelmia.

Kysymys 13.
Kuinka jaan tietokannan verkossa?
Vastaus 13. Kemi-Arvi 3:a voi tällä hetkellä käyttää verkossa seuraavilla tavoilla:

 1. Jaa kaikki tietokantasi
  Siirrä tietokantakansiosi verkossa näkyvään paikkaan "Yleisasetukset" sivulla ("Työkalut valikko").
  Tietokantakansio on aina kansio nimeltä "kemi3". Tämän kansion sisällä on yksittäisiä kansioita, yksi jokaiselle tietokannalle. Näiden kansion nimet ovat numeroita kuten "001", "002" jne.
 2. Jaa yksittäinen tietokanta
  • Siirry "Valitse tietokanta" sivulle.
  • Valitse tietokanta jonka haluat jakaa.
  • Valitse "Siirrä" ja etsi jaettu kansio (esim. "kemiarvi"). Kemiarvi siirtää kyseisen tietokannan valittuun kansioon. Tietokanta näkyy vastaisuudessa tietokantaluettelossa siten, että sen nimeen on liitetty " (ulkoinen)". Valitsemalla "Kansiotiedot" saat selville tietokannan sijainnin.

Sinun tulee valita käyttöoikeudet jaetulle kansiolle. Voit antaa joko lukuoikeudet tai kirjoitusoikeudet muille käyttäjille, tai ainoastaan joillekin käyttäjille. Tietokantojen käyttöoikeudet määräytyvät jaetun kansion käyttöoikeusasetusten mukaisesti. Kemi-Arvi käyttäytyy eri tavoin, riippuen käyttäjän oikeuksista.

 1. Kaikilla käyttäjillä on kirjoitusoikeudet jaettuun tietokantaan. Ensimmäinen tietokannan avannut käyttäjä voi tällöin tehdä muutoksia ja muut ainoastaan lukea tietoja (kunnes ensimmäinen käyttäjä sulkee tietokannan).
 2. Ainoastaan joillakin käyttäjillä on kirjoitusoikeudet verkossa. Toiminta on tällöin muutoin sama kuin edellisessä tapauksessa, paitsi että käyttäjät joilla ei ole kirjoitusoikeuksia voivat aina ainoastaan lukea tietoja.

Kansion jakaminen toimii eri lailla riippuen verkosta ja käyttöjärjestelmästä. Jos verkossasi on palvelin, pyydä verkon ylläpitäjältä ohjeita kansion jakamiseen.

Jos sinulla on verkko ilman palvelinta, valitse kansio ja paina oikeaa hiirinäppäintä. Valitse "Jakaminen ja suojaus...". Sieltä löydät joko valikon jossa kansion voi määritellä jaettavaksi, tai ohjeet kuinka sinun tulee toimia. Esim. Windows XP opastaa siirtämään jaettavat tiedostot "Jaetut tiedostot" kansioon. XP:n tapauksessa, luo uusi kansio "Jaetut tiedostot" kansion sisälle. Esim. "kemiarvi".
Ota huomioon, että ilman palvelinta tietokantasi ovat muiden käytettävissä ainoastaan kun koneesi on päällä.

Muut käyttäjät voivat nyt ottaa käyttöönsä jakamasi tietokannan. Noudata seuraavia ohjeita ottaaksesi tietokannan käyttöön toiselta koneelta:

 • Siirry toiselle koneelle ja käynnistä Kemi-Arvi 3.1.
 • Siirry "Valitse tietokanta" sivulle.
 • Valitse "Luo uusi" ja "Valitse tietokantakansio". Etsi verkkoympäristöstä toinen kone ja avaa sen jaettu kansio. Etsi sieltä jaettu (esim. "kemiarvi") kansio ja valitse sen sisällä oleva kansio jonka nimi on "001", "021" tai jokin muu numero. Nämä ovat yksittäisten tietokantojen kansioita.
 • Kansio näkyy nyt tietokantasivulla siten, että sen nimen perässä lukee " (ulkoinen)". Se on nyt jaettu verkon kautta. Valitsemalla "Kansiotiedot" saat selville tietokannan sijainnin.

Kysymys 14.
Kuinka löydän riskinarviointiin syöttämäni tiedot?
Vastaus 14. Olemme parhaillaan kehittämässä riskinhallintaosiota jonka avulla riskinarviointitietojen laajempi tarkkailu ja hyödyntäminen tulee mahdolliseksi.

Tällä hetkellä riskinarviointitiedot ovat näkyvissä ainoastaan riskinarviointiosiossa.

Kysymys 15.
Saan virheilmoituksen joka sanoo:
com.tksoft.kemiarvi.KemiException: Asennettu Kemi-Arvi 3 ohjelma on
C:\Program Files\Tksoft\Kemi-Arvi 3.0\Kemiarvi3.jar.
Ajamasi ohjelma on D:\...\Kemiarvi3.jar.
Ohjelma ei voi jatkaa.

Vastaus 15. Sinun tulee ajaa ohjelma "C:\Program Files\Tksoft\Kemi-Arvi 3.0\Kemiarvi3.jar" sen sijaan että ajaisit ohjelman "D:\...\Kemiarvi3.jar".

Kemi-Arvi 3 tarkistaa että ajamasi ohjelma on sama joka on asennettu koneelle. Tarkoitus on välttää tilanteita joissa käyttäjä ajaa vanhemman version ohjelmasta, esim. varmuuskopion.

Kysymys 16.
Ohjelma jumittuu Irix:lla.
Vastaus 16. Irix vaatii -classic option. Aja ohjelma siis komennolla java -classic -jar Kemiarvi3.jar

Kysymys 17.
Kuinka merkitään kemikaalien maksimimäärät?
Vastaus 17. Kirjoita maksimimäärä käyttöturvallisuustiedotteen kohtaan 16. Kemikaaliluetteloraporttia laatiessasi valitse kenttä 16. yhdeksi tulostettavaksi arvoksi.

Kysymys 18.
Kuinka siirrän Kemi-Arvi 2.0 tietokannan versioon 3.1?
Vastaus 18. Avaa tietokanta ja siirry "Kemikaaliluettelo/Syötä kemikaali/Kemi-Arvi 2:sta" sivulle. Tällä sivulla on tarkemmat ohjeet.* * * * *